Vendéglátásszervező - vendéglős

Gondolkoztál már azon amikor belépsz egy étterembe, hogy hogyan is működik?

Ki irányítja a dolgozókat?

Ki állítja össze az étlapot?

Ki egyeztet a beszállítókkal?

Mitől nyereséges a vállalkozás?

Egy vendéglátó ipari egység vezetése nagyon összetett feladat. Szerteágazó figyelmet igényel, egyszerre kell nyitottnak és kreatívnak lenni, nem is beszélve az úgynevezett „üzleti érzékről”.

A vendéglátásszervező-vendéglős szakma az egyik legpraktikusabb választás, hiszen a vendéglátás minden területét magába foglalja. Itt nincsenek egyhangú, monoton munkafolyamatok, minden nap új kihívást hoz, melyben sikeresnek érezheted magad.

 

A Vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:


  • vállalkozást alapítani és működtetni
  • üzleti tervet készíteni
  • gazdasági elemzéseket végezni
  • anyagi felelősséggel gazdálkodni
  • megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját
  • piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát
  • reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásit
  • vendégpanaszokat kezelni
  • biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét
  • szóbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
  • írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
  • termelő tevékenységet végezni
  • értékesítő tevékenységet végezni

 

Betölthető munkakörök:

Bárvezető, csárda üzletvezetője, étterem üzletvezetője, éttermi és rendezvényigazgató, hidegkonyha-vezető, kertvendéglő üzletvezetője, munkahelyi étkezde, népkonyha vezetője, szállodai cukrászda üzletvezetője, szállodai salátabár üzletvezetője, vendéglő üzletvezetője, borozó üzletvezetője, büfé-, bisztróvezető, cukrászda-fagylaltozó vezető, eszpresszó-, kávézóvezető, étkezdés, italboltvezető, kocsmáros, söntés-, italboltvezető, söröző üzletvezetője, teázó üzletvezetője.

 

A szakma moduljai (modulazonosító + modul megnevezése):


10050-12 Vendéglátó értékesítés

10051-12 Vendéglátó marketing és kommunikáció

10052-12 Vendéglátó termelés

10053-12 Vendéglátó üzleti gazdálkodás

10054-12 Vendéglátó üzleti idegen nyelv

10055-12 Vendéglátó üzletvezetés

11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)

11499-12 Foglalkoztatás II.

11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

 

A képzés zárása: komplex OKJ vizsga

 

Továbbtanulási lehetőség: vendéglátó üzletvezető

képzési szint: középfokú
OKJ szám: 54 811 01