Pincér

Gondolkoztál már azon miközben egy rendelést adtál le egy étteremben, hogy milyen sokrétű munka a felszolgálás?

Milyen előkészületeket kell tenni egy vendégtérben mielőtt egy étterem nap, mint nap megnyitja a kapuit a vendégek előtt?

Fejben tudnád tartani az étlapot és itallapot?

Tudnál válaszolni a vendégek kérdéseire a kínálattal kapcsolatban – akár idegen nyelven is?

Tudod-e mi a különbség az angol és a francia felszolgálási mód között, és hogy mit jelent a tányérszervíz?

Hogyan kell egy adott fogáshoz kiválasztani a megfelelő bort?

Mi a gálapohár, a karaff vagy a piramid?

Mit jelöl a Mallingard fok vagy a puttonyszám?

Milyen protokoll szabályokat kell betartania egy pincérnek a vendég ellátása során?

Hogyan állíts össze menüsort különleges alkalmakra?

 

A pincér szakma nem is olyan könnyű, mint azt elsőre gondolnánk. Csapatmunka, melyben a szakácsok munkáját a színvonalas felszolgálással koronázzák meg. Alapos háttértudás, tervezés és rögtönzés finom elegye, annak érdekében, hogy a vendég ne csak jóllakottan, de jó érzéssel is távozhasson tőlünk.

 

A pincér legfontosabb feladata a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.

 

A szakképesítéssel rendelkező pincér képes:


  • az üzemeletetéssel kapcsolatos teendőket elvégezni
  • az árukészlet alakulását figyelemmel kísérni, részt venni az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, előírásoknak megfelelő tárolásában és dokumentálásában
  • munkaterületét és a vendégteret nyitásra előkészíteni
  • felszolgálni, fogadni a vendégeket, lelültetni a protokoll-előírások szerint, ismertetni a választékot, ételeket és italokat ajánlani, a rendelést felvenni
  • a felszolgáláshoz szükséges eszközöket előkészíteni, a vendégek által választott ételeket és italokat szakszerűen felszolgálni
  • megszervezni a saját munkáját, a felszolgálandó étel és italminőségét, mennyiségét és hőmérsékletét figyelemmel kísérni
  • számlákat készíteni
  • átvenni a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet kezelni, zárás után a vendégek távozást ellenőrizni, elszámolást készíteni
  • HAACP dokumentációkat kitölteni
  • idegen nyelven rendelést felvenni
  • környezetvédelmi előírásokat alkalmazni

 

Betölthető munkakörök:

Étkezőkocsi felszolgáló, éttermi felszolgáló, főpincér, hajópincér, italpincér.

 

A szakma moduljai (modulazonosító + modul megnevezése):


10044-12: Élelmiszer, fogyasztóvédelem

10045-12: Gazdálkodás

10046-12: Szakmai idegen nyelv

10047-12: Felszolgálás alapjai

10074-12: Felszolgálás

11497-12: Foglalkoztatás I.

11499-12: Foglalkoztatás II.

11500-12: Munkahelyi egészség és biztonság

 

A pincér képzés zárása: komplex OKJ vizsga

 

Továbbtanulási lehetőség: vendéglátó üzletvezető

képzési szint: középfokú
OKJ szám: 34 811 03