Szakács + Pincér

tanév: 2015-2016.
munkarend: Nappali képzések
képzési idő (év): 2
képzési helyszín: Egri Tagintézmény, Budapest - Taverna Tagintézmény

Milyen szakmát ad?

Pincér

képzési szint: középfokú
OKJ szám: 34 811 03

Gondolkoztál már azon miközben egy rendelést adtál le egy étteremben, hogy milyen sokrétű munka a felszolgálás?

Milyen előkészületeket kell tenni egy vendégtérben mielőtt egy étterem nap, mint nap megnyitja a kapuit a vendégek előtt?

Fejben tudnád tartani az étlapot és itallapot?

Tudnál válaszolni a vendégek kérdéseire a kínálattal kapcsolatban – akár idegen nyelven is?

Tudod-e mi a különbség az angol és a francia felszolgálási mód között, és hogy mit jelent a tányérszervíz?

Hogyan kell egy adott fogáshoz kiválasztani a megfelelő bort?

Mi a gálapohár, a karaff vagy a piramid?

Mit jelöl a Mallingard fok vagy a puttonyszám?

Milyen protokoll szabályokat kell betartania egy pincérnek a vendég ellátása során?

Hogyan állíts össze menüsort különleges alkalmakra?

 

A pincér szakma nem is olyan könnyű, mint azt elsőre gondolnánk. Csapatmunka, melyben a szakácsok munkáját a színvonalas felszolgálással koronázzák meg. Alapos háttértudás, tervezés és rögtönzés finom elegye, annak érdekében, hogy a vendég ne csak jóllakottan, de jó érzéssel is távozhasson tőlünk.

 

A pincér legfontosabb feladata a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.

 

A szakképesítéssel rendelkező pincér képes:


  • az üzemeletetéssel kapcsolatos teendőket elvégezni
  • az árukészlet alakulását figyelemmel kísérni, részt venni az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, előírásoknak megfelelő tárolásában és dokumentálásában
  • munkaterületét és a vendégteret nyitásra előkészíteni
  • felszolgálni, fogadni a vendégeket, lelültetni a protokoll-előírások szerint, ismertetni a választékot, ételeket és italokat ajánlani, a rendelést felvenni
  • a felszolgáláshoz szükséges eszközöket előkészíteni, a vendégek által választott ételeket és italokat szakszerűen felszolgálni
  • megszervezni a saját munkáját, a felszolgálandó étel és italminőségét, mennyiségét és hőmérsékletét figyelemmel kísérni
  • számlákat készíteni
  • átvenni a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet kezelni, zárás után a vendégek távozást ellenőrizni, elszámolást készíteni
  • HAACP dokumentációkat kitölteni
  • idegen nyelven rendelést felvenni
  • környezetvédelmi előírásokat alkalmazni

 

Betölthető munkakörök:

Étkezőkocsi felszolgáló, éttermi felszolgáló, főpincér, hajópincér, italpincér.

 

A szakma moduljai (modulazonosító + modul megnevezése):


10044-12: Élelmiszer, fogyasztóvédelem

10045-12: Gazdálkodás

10046-12: Szakmai idegen nyelv

10047-12: Felszolgálás alapjai

10074-12: Felszolgálás

11497-12: Foglalkoztatás I.

11499-12: Foglalkoztatás II.

11500-12: Munkahelyi egészség és biztonság

 

A pincér képzés zárása: komplex OKJ vizsga

 

Továbbtanulási lehetőség: vendéglátó üzletvezető

Szakács

képzési szint: középfokú
OKJ szám: 34 811 04

 

Taverna Tagintézmény szakács tanulóinak szakmai vizsgája


Galéria: 

cukrasz_reklam_forg 947-2.jpg

 

 

cukrasz_reklam_forg 953-2.jpg

 

A gasztronómia művészet 


A szakács szakma, nem csupán egy szakma a sok közül. A gasztronómia művészet, melyben a kreativitás és a fantázia végtelen számú lehetőséget tartogat.

Egy szakács nem csupán ételeket készít, hanem boldogsággal is kufárkodik, hiszen jót enni: öröm!

 

Gondolkoztál már azon egy étteremben az általad megrendelt ételre várva, hogy hogyan készül pontosan?

 

Milyen alapanyagokból, milyen előkészítés után, milyen ételkészítési technikák segítségével ölt formát az étel? Hogyan mérték fel a fogyasztók igényét? Hogyan tervezték meg az étlapot? Hogyan számolták ki, hogy egy-egy fogás a vendég számára is megérje, de az étterem is jól járjon?

Tudod-e, mit jelent a blansírozás, gőzölés, habarás? Mit értünk hazai gasztronómiai hagyományok alatt és mit kínálnak más nemzetek konyhái? Hogyan működik egy kis családi vállalkozás által megálmodott étterem és mi zajlik egy nagy szállodalánc konyhájában?

Hányan és milyen munkafolyamatok segítségével működtetnek egy konyhát ahhoz, hogy a vendégek maximálisan elégedettek legyenek az eredménnyel?

 

Ha a száraz tények is érdekelnek a szakmáról:

- iskolánkban választható kombinációk, melyben a szakács is benne van;

- betölthető munkakörök;

- szakma moduljai;

- vizsgakövetelmények;

- továbbtanulás lehetőségei a szakma megszerzése után - kattints ide!

  

Bővebb infót kérek!

Bővebb infót kérek Jelentkezés

Vissza az előző oldalra